Javna mreža za izobraževanje odraslih: Znanje med pravico posameznika in javnim interesom
10. maja 2010 smo na Andragoškem centru Slovenije izpeljali tretjo od načrtovanih osmih poglobljenih strokovnih razprav z naslovom Javna mreža za izobraževanje odraslih: Znanje med pravico posameznika in javnim interesom. Tokratna razprava je bila namenjena soočenju različnih pogledov na javno službo v izobraževanju ter na vlogo države pri zagotavljanju pogojev pridobivanja in uporabe znanja med odraslimi. Razprave se je udeležilo 22 uglednih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s temi vprašanji v različnih ustanovah, kot so: Pedagoški inštitut, Filozofska fakulteta, Pedagoška fakulteta, Ministrstva za šolstvo in šport, Center za poklicno izobraževanje, Urad za makroekonomske analize in razvoj, Andragoški center Slovenije, ljudske univerze in druge izobraževalne organizacije za odrasle.

Razpravo je odprla mag. Brigita Kruder z Ljudske univerze Slovenska Bistrica, ki je predstavila vlogo, pomen in prihodnost mreže ljudskih univerz v Sloveniji. Zanimivo je bilo njeno stališče, da si ljudske univerze kljub težavam, s katerimi se pogosto soočajo, ne želijo prevelike obremenjenosti z opravljanjem javne službe, saj bi to omejilo njihovo svobodo pri snovanju in razvijanju novih programov. Postopki financiranja javne službe so namreč dolgotrajni, kar botruje tudi zaskrbljujočemu zmanjševanju števila ljudskih univerz v zadnjih desetih letih.

Kot drugi uvodničar je nastopil dr. Zdenko Kodelja s Pedagoškega inštituta, ki je orisal razvoj koncepta javnega interesa in javne službe v izobraževanju s posebnim poudarkom na načelu pravičnosti. Pri tem je polemično odprl vprašanje, kdaj se pravica do brezplačnega šolanja izrabi. Je mogoče razmišljati o vseživljenjski pravici do brezplačnega izobraževanja tudi na višjih stopnjah?

Okroglo mizo sta povezovala mag. Jasmina Mirčeva in mag. Peter Beltram z Andragoškega centra Slovenije.


 
Izobraževalni dogodki
Načrtovanje in moderiranje procesov na usposabljanjih in spopolnjevanjih
Dobra predstavitev - ključ do uspeha
Iskanje učinkovitih in verodostojnih informacij na spletu
Arhiv dogodkovUčinkovito poučevanje je morda najtežje delo.
(William Glasser)
  
© 2003-2022 Andragoški center Slovenije, datum zadnje spremembe: 11.04.2022, 09:13
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, Iztok Lapanja, Robert Šmalc, urednica: Neda Ðorđević
Politika zasebnosti