Petkovo srečanje na temo Vpliv staranja na kognicijo in učenje
dr. Vojko Kavčič

Zadnji petek v maju smo na petkovem srečanju gostili mednarodnega strokovnjaka in raziskovalca s področja eksperimentalne psihologije, dr. Vojka Kavčiča.

Predavanje z naslovom Vpliv staranja na kognicijo in učenje, ki se ga je udeležilo 13 obiskovalcev, je bilo razdeljeno v dva dela:

  • V prvem delu nam je predstavil sestavo in delovanje človeških možganov in posebno metodo magnetne resonance, s katero so opravljali merjenje možganskega indeksa. S to metodo so ugotavljali spremembe pri staranju in Alzheimerjevi bolezni. S staranjem se možgani upočasnijo; upočasni pa se tudi informacijsko procesiranje – možgani zgubijo zmožnost diferenciranja informacij, zato uporabljajo kompenzatorne procese ter iščejo informacije znotraj možganov.
  • V drugem delu predstavitve je govoril o kognitivnem staranju, ki je povezano z demografskimi procesi. Večkrat je poudaril, da je »demografija usoda!« Prvič v zgodovini se srečujemo z velikimi demografskimi spremembami, saj bo med prebivalci kmalu več starejših od 60 let kot otrok. To je ponazoril s podatki Statističnega urada, ko je bilo v Sloveniji v letu 2004 15 % otrok do 14 let in 15% starostnikov, do leta 2025 pa naj bi se odstotek starostnikov podvojil (na 29%). Do 2060 naj bi bil v Sloveniji delež prebivalstva nad 65 let večji kot je evropski (EU 30 %, Slovenija 33 %), kar lahko pomeni, da se bo tudi delež ljudi, obolelih za Alzheimerjevo boleznijo, povečeval – po podatkih dr. Kavčiča naj bi vsak tretji starostnik po 85. letu zbolel za obliko demence. Rešitev vidi v mehanizmih, ki bi izkoriščali intelektualne sposobnosti starejših – ti imajo več izkušenj, znanja, so finančno stabilni, morali bi jih vključevati v različne oblike prostovoljnega dela. 

Predavanje je zaključil s stavkom: Uporabljaj ali izgubi! (Use it or loose it!)

Kljub zelo zanimivi temi smo morali predavanje zaključiti z obljubo, da se ponovno srečamo prihodnje leto.

Članek v Dnevniku (21.8.2010) 
Izobraževalni dogodki
Načrtovanje in moderiranje procesov na usposabljanjih in spopolnjevanjih
Dobra predstavitev - ključ do uspeha
Iskanje učinkovitih in verodostojnih informacij na spletu
Arhiv dogodkovDotikam se prihodnosti. Učim.
(Christa McAuliffe)
  
© 2003-2022 Andragoški center Slovenije, datum zadnje spremembe: 11.04.2022, 09:13
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, Iztok Lapanja, Robert Šmalc, urednica: Neda Ðorđević
Politika zasebnosti